Reasoning Quiz for RRB NTPC and SSC CHSL, CGL: Set 29

0
333

Reasoning Quiz for RRB NTPC and SSC CHSL

The reasoning section is the most neglected section by many government job aspirants. Regular practice & revision is the only way to make sure you get full marks in Reasoning. Aspirants must not take this section for granted and attempt quizzes regularly to make sure they ace this section with flying colors. Here, we are providing you with the daily Reasoning Quiz For SSC and Railway Exams. Attempt Reasoning Quiz For SSC and Railway daily, analyze your score and revise the topics that are refraining you from scoring full marks in this section. 

Reasoning section contributes majorly in the SSC Exams especially the Tier 1 exams. Candidates must practice the reasoning section thoroughly to make sure you can not miss scoring high marks in this particular section. So, here we are providing Daily Reasoning Quiz For SSC and Railway.

Reasoning Quiz for RRB NTPC and SSC

Reasoning Quiz for RRB NTPC and SSC: Set 29

 

Q.1 Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Frown : Displeasure
(a) Grief : Sorrow
(b) Madness : Illness
(c) Laugh : Comedy
(d) Smile : Ecstasy

Q.2 How many triangles are there in the following figure?

(a) 18
(b) 12
(c) 14
(d) 16

Q.3 Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.
29 : 13 : : 37 : ?
(a) 15
(b) 21
(c) 17
(d) 14

Q.4 Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(9, 15, 27)
(a) (6, 9, 18)
(b) (15, 25, 35)
(c) (21, 35, 56)
(d) (12, 20, 36)

Q5. In a code language if FRIDGE is written as GTLHLK, then in the same language how will you write the word KETTLE?
(a) WQLGXK
(b) LGWXQK
(c) GLXWQK
(d) XKWQLG

Q.6 Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.
(a) TUWZ
(b) MNPS
(c) DEGJ
(d) PQTX

Q.7 What will be the value of the following equation if ‘÷’ means ‘addition’, ‘+’ means ‘subtraction’, ‘–‘ means ‘multiplication’ and ‘×’ means ‘division’?
54 × 6 – 7 ÷ 8 + 2 = ?
(a) 63
(b) 57
(c) 69
(d) 61

Q.8 Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to the right of the figure.

Q.9 Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
cb_db_cba_bc_bad_c
(a) acdcb
(b) cabdc
(c) acbcd
(d) dcbcb

Q.10 Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.
(a) Benevolence
(b) Courtesy
(c) Indulgence
(d) Hindrance

 

ANSWERS
1. D 2. D
3. C 4. D
5. B 6. D
7. C 8. D
9. A 10. D

 

 

Read More:

1. Complete GK/GS Preparation Bag Click Here
2. Static Awareness Preparation Bag Click Here
3. English Preparation Bag Click Here
4. Banking Awareness Preparation Bag Click Here
5. Data Interpretation Preparation Bag Click Here
6. Quant Preparation Bag Click Here
7. Computer Awareness Preparation Bag Click Here
8. Reasoning Preparation Bag Click Here
9. Daily Current Affairs Click Here
10. Monthly Current Affairs PDF Click Here
11. Daily Current Affairs Quiz Click Here

 

 

Please Support us Like & Share Our Social Network
Facebook   https://www.facebook.com/ExamsCartOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsCart
Twitter  https://twitter.com/Exams_Cart
Instagram https://www.instagram.com/Exams_Cart/
YouTube Click Here To Subscribe Now
Current Affairs App
Click Here to Download Free Current Affairs App by ExamsCart.com

Thank You.

By TEAM ExamsCart.com

ExamsCart

(Government Exams ? Crack with Us…)

Leave a Reply