Reasoning Quiz for RRB NTPC & SSC CHSL, CGL: Set 21

0
440

Reasoning Quiz For SSC and Railway

The reasoning section is the most neglected section by many government job aspirants. Regular practice & revision is the only way to make sure you get full marks in Reasoning. Aspirants must not take this section for granted and attempt quizzes regularly to make sure they ace this section with flying colors. Here, we are providing you with the daily Reasoning Quiz For SSC and Railway Exams. Attempt Reasoning Quiz For SSC and Railway daily, analyze your score and revise the topics that are refraining you from scoring full marks in this section. 

Reasoning section contributes majorly in the SSC Exams especially the Tier 1 exams. Candidates must practice the reasoning section thoroughly to make sure you can not miss scoring high marks in this particular section. So, here we are providing Daily Reasoning Quiz For SSC and Railway.

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz For SSC and Railway: Set 21

 

Direction (1-3): In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Q1.
(a) January, May
(b) April, June
(c) July, August
(d) January, December

Q2.
(a) Earth
(b) Sun
(c) Mercury
(d) Jupiter

Q3. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
(a) Eagle
(b) Crow
(c) Pigeon
(d) Ostrich

Directions (4-5): In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Q4. PON, RQP, TSR, VUT, ?
(a) WUY
(b) YXZ
(c) XWV
(d) UVW

Q5. ar, cs, et, ?
(a) wy
(b) gv
(c) vb
(d) gu

Q6. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
CEGI : AGEK : : DFHJ : ?
(a) CHFI
(b) CGIK
(c) BHFL
(d) BDJK

Q7. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
b_bab_bc_abbb_ba_b
(a) cbbac
(b) cbabc
(c) cbbcb
(d) bcbab

Q8. Which number will replace the question mark (?) in the following series ?
3, 7, 16, 35, ?, 153
(a) 84
(b) 74
(c) 78
(d) 63

Q9. In the code language, VICTORY is written as CIVSYRO. How will TRAITOR be written as in that language?
(a) RATHORT
(b) RTAJORT
(c) ARTJOTR
(d) ARTHROT

Q10. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number pair.
36 : 84
(a) 27 : 63
(b) 21 : 51
(c) 57 : 135
(d) 45 : 95

 

ANSWERS
1. B 2. B
3. D 4. C
5. D 6. C
7. C 8. B
9. D 10. A

 

 

Read More:

1. Complete GK/GS Preparation Bag Click Here
2. Static Awareness Preparation Bag Click Here
3. English Preparation Bag Click Here
4. Banking Awareness Preparation Bag Click Here
5. Data Interpretation Preparation Bag Click Here
6. Quant Preparation Bag Click Here
7. Computer Awareness Preparation Bag Click Here
8. Reasoning Preparation Bag Click Here
9. Daily Current Affairs Click Here
10. Monthly Current Affairs PDF Click Here
11. Daily Current Affairs Quiz Click Here

 

 

Please Support us Like & Share Our Social Network
Facebook   https://www.facebook.com/ExamsCartOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsCart
Twitter  https://twitter.com/Exams_Cart
Instagram https://www.instagram.com/Exams_Cart/
YouTube Click Here To Subscribe Now
Current Affairs App
Click Here to Download Free Current Affairs App by ExamsCart.com

Thank You.

By TEAM ExamsCart.com

ExamsCart

(Government Exams ? Crack with Us…)

Leave a Reply