Reasoning Quiz for RRB NTPC & SSC CHSL, CGL: Set 19

0
277

Reasoning Quiz For SSC and Railway

The reasoning section is the most neglected section by many government job aspirants. Regular practice & revision is the only way to make sure you get full marks in Reasoning. Aspirants must not take this section for granted and attempt quizzes regularly to make sure they ace this section with flying colors. Here, we are providing you with the daily Reasoning Quiz For SSC and Railway Exams. Attempt Reasoning Quiz For SSC and Railway daily, analyze your score and revise the topics that are refraining you from scoring full marks in this section. 

Reasoning section contributes majorly in the SSC Exams especially the Tier 1 exams. Candidates must practice the reasoning section thoroughly to make sure you can not miss scoring high marks in this particular section. So, here we are providing Daily Reasoning Quiz For SSC and Railway.

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz For SSC and Railway: Set 19

 

Q1. Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.
FILTER:WATER
(a) curtail:activity
(b) expunge:book
(c) edit:text
(d) censor:play

Q2. In each of the following questions, group the given figures into three classes using each figure only once.

(a) 1,2,3 ; 4,5,6 ; 7,8,9
(b) 1,3,5 ; 2,4,6 ; 7,8,9
(c) 1,5,9 ; 3,6,2 ; 4,7,8
(d) 1,9,7 ; 2,8,5 ; 3,4,6

Q3. Identify the figure that completes the pattern.

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Q4. Choose a figure which would most closely resemble the unfolded form of Figure (Z).

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Q5. Which word does NOT belong with the others?
(a) unique
(b) beautiful
(c) rare
(d) exceptional

Q6. Select the venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes
Uncle, Relatives, Rich

Q7. Two different positions of the same dice are shown. Which number will be at the top if 6 is at the bottom ?

(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2

Q8. ‘Lawyer’ is related to ‘Justice’ in the same way as ‘Arbitrator’ is related to ‘____________’.
(a) Judgment
(b) Injustice
(c) Settlement
(d) Communication

Q9. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.
(a) Groundnut
(b) Mustard
(c) Cumin
(d) Fennel

Q10. Two statement are given followed by three conclusion numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follow(s) from the statements.
Statements
All rules are machines
Some machines are costly items
Conclusion
I. some rules are costly items
II. some costly items are machines
(a) Both conclusion II and III follow
(b) Both conclusion I and II follow
(c) Only conclusion II follow
(d) Only conclusion I follows

 

 

ANSWERS
1. D 2. A
3. D 4. A
5. B 6. D
7. D 8. C
9. A 10. C

 

 

Read More:

1. Complete GK/GS Preparation Bag Click Here
2. Static Awareness Preparation Bag Click Here
3. English Preparation Bag Click Here
4. Banking Awareness Preparation Bag Click Here
5. Data Interpretation Preparation Bag Click Here
6. Quant Preparation Bag Click Here
7. Computer Awareness Preparation Bag Click Here
8. Reasoning Preparation Bag Click Here
9. Daily Current Affairs Click Here
10. Monthly Current Affairs PDF Click Here
11. Daily Current Affairs Quiz Click Here

 

 

Please Support us Like & Share Our Social Network
Facebook   https://www.facebook.com/ExamsCartOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsCart
Twitter  https://twitter.com/Exams_Cart
Instagram https://www.instagram.com/Exams_Cart/
YouTube Click Here To Subscribe Now
Current Affairs App
Click Here to Download Free Current Affairs App by ExamsCart.com

Thank You.

By TEAM ExamsCart.com

ExamsCart

(Government Exams ? Crack with Us…)

Leave a Reply