Reasoning Quiz for RRB NTPC and SSC CHSL, CGL: Set 23

0
449

Reasoning Quiz for RRB NTPC and SSC CHSL

The reasoning section is the most neglected section by many government job aspirants. Regular practice & revision is the only way to make sure you get full marks in Reasoning. Aspirants must not take this section for granted and attempt quizzes regularly to make sure they ace this section with flying colors. Here, we are providing you with the daily Reasoning Quiz For SSC and Railway Exams. Attempt Reasoning Quiz For SSC and Railway daily, analyze your score and revise the topics that are refraining you from scoring full marks in this section. 

Reasoning section contributes majorly in the SSC Exams especially the Tier 1 exams. Candidates must practice the reasoning section thoroughly to make sure you can not miss scoring high marks in this particular section. So, here we are providing Daily Reasoning Quiz For SSC and Railway.

Reasoning Quiz for RRB NTPC and SSC

Reasoning Quiz for RRB NTPC and SSC: Set 23

 

Q1. ‘Action’ is related to ‘Reaction’ in the same way as ‘Stimulus’ is related to ‘________’
(a) Reception
(b) Vision
(c) Response
(d) Feedback

Q2. Select the option in which the given figure is embedded

Q3. Two different positions of the same dice are shown. Which number will be at the top if 6 is at the bottom?

(a) 1
(b) 3
(c) 2
(d) 4

Q4. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Select the odd one out.
(a) DGEF
(b) HNLJ
(c) TWUV
(d) MPNO

Q5. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
ac__d__b__cbdd__a__bddb
(a) bdabc
(b) bdbca
(c) bdcab
(d) cbdbc

Q6. Two statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.
Statements
some cars are vehicles
No vehicle is a four-wheeler
conclusions
I. No car is a four-wheeler
II. All four wheeler are cars
III. Some vehicles are cars
(a) Only conclusions I and II follow
(b) All conclusions follows
(c) only conclusion III follow
(d) Only conclusion I follow

Q7. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
BECD : YVXW : : DGEF : ?
(a) VRTS
(b) WTVU
(c) WUTV
(d) XUWV

Q8. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set
(7, 13, 21)
(a) (12, 18, 25)
(b) (17, 22, 30)
(c) (9, 16, 25)
(d) (2, 8, 16)

Q9. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives
(a) Crane
(b) Potoo
(c) Toucan
(d) Bull

Q10. How many triangles are there in the following figure?

(a) 14
(b) 18
(c) 20
(d) 16

 

ANSWERS
1. C 2. A
3. B 4. B
5. A 6. C
7. B 8. D
9. D 10. B

 

 

Read More:

1. Complete GK/GS Preparation Bag Click Here
2. Static Awareness Preparation Bag Click Here
3. English Preparation Bag Click Here
4. Banking Awareness Preparation Bag Click Here
5. Data Interpretation Preparation Bag Click Here
6. Quant Preparation Bag Click Here
7. Computer Awareness Preparation Bag Click Here
8. Reasoning Preparation Bag Click Here
9. Daily Current Affairs Click Here
10. Monthly Current Affairs PDF Click Here
11. Daily Current Affairs Quiz Click Here

 

 

Please Support us Like & Share Our Social Network
Facebook   https://www.facebook.com/ExamsCartOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsCart
Twitter  https://twitter.com/Exams_Cart
Instagram https://www.instagram.com/Exams_Cart/
YouTube Click Here To Subscribe Now
Current Affairs App
Click Here to Download Free Current Affairs App by ExamsCart.com

Thank You.

By TEAM ExamsCart.com

ExamsCart

(Government Exams ? Crack with Us…)

Leave a Reply