General Knowledge and General Studies Quiz: Set 153

0
499
Dear Readers,

As we all know that General Knowledge and General Studies is very crucial area in competitive exams and most of the students feel great difficulties to score in it. A good base in General Knowledge is very important for clearing any competitive exams. Tackling these exams you should develop a good understanding of the things happening around them.

Many of the Competitive Tests such as the IBPS, RRB, GMAT, GRE, CAT, MAT, SAT, Bank Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Tests by the different government as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

This is a very rare place, where all the people will get both the General Knowledge Questions and Answers without searching much. So, apparently, you can try to attempt the General Knowledge Questions. There are a lot of collection of General Questions. And if you do not know the correct answer, you can find out it from the same page itself. This will surely reduce your search time. Hope you are all satisfied with this General Knowledge Questions and Answers.

ExamsCart General Knowledge Online Tests include a wide range of General Knowledge and General Awareness Questions and Answers in General Knowledge Quiz form. These Online General Knowledge Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams.

General Knowledge

General Knowledge and General Studies Quiz: Set 153

 

Q1. Light scattering takes place in ________. (SSC CGL 2013)
(A) Colloidal solutions
(B) Acidic solutions
(C) Electrolyte solutions
(D) Basic solutions

Q2. Which of the following statements is true when we see ‘rainbow’? (SSC Sec. officer (Audit) 1997)
(A) We face sun and raindrops
(B) The sun remains behind as and we face raindrops
(C) In light rainfall, we face sun
(D) The sky remains clear and the sun is at lower position in the sky

Q3. A soap bubble shows colours when illuminated with white light. The is due to __________. (SSC Tax Assistant, Income Tax & Centre Excise) 2009)
(A) Diffraction
(B) Polarisation
(C) Interference
(D) Reflection

Q4. The formation of Rainbow takes place, when sunlight ________. (SSC CGL 2015)
(A) Scattered due to the reflection from water drops in atmosphere
(B) Scattered due to refraction from water drops in atmosphere
(C) Scattered due to refraction and total internal reflection from water drops
(D) None of the above

Q5. The Rainbow has: (Chose incorrect Statement) [SSC Steno. C, D 2012]
(A) Violet light as its innermost colour towards earth
(B) Its curvature bends towards earth
(C) Red light as its outermost colour toward sky
(D) Red light as its innermost colour towards earth

Q6. On a rainy day small oily films on water shows brilliant colour. This is due to ________. [SSC CGL 2014]
(A) Scattering
(B) Dispersion
(C) Interference
(D) Polarization

Q7. An optically plane surface reflects a beam of light __________. [SSC Matric Level 2006]
(A) As a parallel beam in one direction
(B) As diffused beams in all directions
(C) As parallel beams in all direction
(D) As a diffused beam in one direction

Q8.Which one of the following reflects back more sunlight as compared to other three? (SSC CAPFs SI 2016)
(A) Sand desert
(B) Land covered with fresh snow
(C) Prairie land
(D) Paddy crop landm

Q9. Purpose of an optical fibre is to __________. (SSC CGL 2016)
(A) Reflect light of different colours
(B) Dispense light into component colours
(C) Refract light of different colours
(D) Transmit light of different colours

Q10. Total Internal Reflection can not take place when light goes from _________. (SSC CAPF SI, CISF 2015)
(A) Water to Glass
(B) Glass to water
(C) Water to air
(D) Glass to air

 

ANSWERS
1. A 2. D
3. C 4. C
5. D 6. C
7. A 8. B
9. D 10. A

 

 

Read More:

1. Complete General Knowledge/GS Preparation Bag Click Here
2. Static Awareness Preparation Bag Click Here
3. English Preparation Bag Click Here
4. Banking Awareness Preparation Bag Click Here
5. Data Interpretation Preparation Bag Click Here
6. Quant Preparation Bag Click Here
7. Computer Awareness Preparation Bag Click Here
8. Reasoning Preparation Bag Click Here
9. Daily Current Affairs Click Here
10. Monthly Current Affairs PDF Click Here
11. Daily Current Affairs Quiz Click Here

 

 

Please Support us Like & Share Our Social Network
Facebook   https://www.facebook.com/ExamsCartOfficial
Telegram  https://telegram.me/ExamsCart
Twitter  https://twitter.com/Exams_Cart
Instagram https://www.instagram.com/Exams_Cart/
YouTube Click Here To Subscribe Now
Current Affairs App
Click Here to Download Free Current Affairs App by ExamsCart.com

Thank You.

By TEAM ExamsCart.com

ExamsCart

(Government Exams ? Crack with Us…)

Leave a Reply